DIBRA-CITY.TK

300 FILMA NE LINJE!

Te gjithe filma mund te shikohen ne linje pa qene nevoja qe te prisni sa te shkarkohet. Filmat jane ne gjuhen italiane. Mund te permend Superman, American Pie, Harry Potter, Troy, Million Dollar Baby, John Rambo, Melisa P etj etj....Shikim te kendshem!
Per te pare filmat kopjoni adresen poshte titullit dhe vendoseni ne shfletuesin tuaj.

Scemo e Più Scemo - Inizio così...
http://www.megavideo.com/?v=4WD9A7Y8

Vi dichiaro marito e... marito
http://www.megavideo.com/?v=U1NHR2C1

Shriek - Hai Impegni Per Venerdi 17?
http://www.megavideo.com/?v=SMQS20IM

EuroTrip (2004)
http://www.megavideo.com/?v=P3JPDDT2

Il 7 e L'8 (2007) con Ficarra e Picone
http://www.megavideo.com/?v=XEW71M5R

American Pie 1
http://www.megavideo.com/?v=7A1UMUD4
American Pie 2
http://www.megavideo.com/?v=XOU03Z5R
American Pie 3 - Il matrimonio
http://www.megavideo.com/?v=0ZYDAN13 CD1
http://www.megavideo.com/?v=Z0A2G6IU CD2
American Pie 4 - Band Camp
http://www.megavideo.com/?v=83LOB9L9
American Pie 5 - Nudi alla metà
http://www.megavideo.com/?v=B3RGC82O
American Pie 6 - Beta House
http://www.megavideo.com/?v=ZX7EZD3C

Indiana Jones e il regno del teschio di cristallo
http://www.megavideo.com/?v=U5YHZSJC

Harry Potter [1] e la Pietra Filosofale
http://www.megavideo.com/?v=MY7IW1RD
Harry Potter [3] e il prigioniero di Azkaban
http://www.megavideo.com/?v=GAB9XUDH
Harry potter e il calice di fuoco:
http://www.megavideo.com/?v=9CNGLCBL
Harry potter e l'ordine della fenicie (cd1 e cd2):
http://www.megavideo.com/?v=WAC372OA
http://www.megavideo.com/?v=V0T4PV69

Transformers cd1 e cd2:
http://www.megavideo.com/?v=38912VH4
http://www.megavideo.com/?v=362MVJOW

Transformers Link Unico [Cilesi DVD]
http://www.megavideo.com/?v=W6CCHK49

L'era glaciale:
http://www.megavideo.com/?v=X10CGAT6
L'era glaciale 2 il disgelo:
http://www.megavideo.com/?v=B65DQZ36

Il codice da vinci cd1 e cd2:
http://www.megavideo.com/?v=8YKP45E4
http://www.megavideo.com/?v=CNSG1GC6

Salvate il soldato rayan:
http://www.megavideo.com/?v=QVXVLXY5
http://www.megavideo.com/?v=ODX4SXVX

300:
http://www.megavideo.com/?v=E4JL3GUO

Pirati dei caraibi 1:
http://www.megavideo.com/?v=1NPC2Z86
Pirati dei caraibi 2:
http://www.megavideo.com/?v=8V390CY5
Pirati dei caraibi 3 cd1 e cd2:
http://www.megavideo.com/?v=MXDCUYRD
http://www.megavideo.com/?v=WQX12A3Q

I simpson il film cd1 e cd2:
http://www.megavideo.com/?v=F4E7A5UY
http://www.megavideo.com/?v=OPGMD4F4

L'altra metà dell'amore
http://www.megavideo.com/?v=5D00OHVU

Constantine
http://www.megavideo.com/?v=2LZ7FUNZ

Equilibrium
http://www.megavideo.com/?v=IPBE0S0O

Le cronache di Narnia
http://www.megavideo.com/?v=AKA8QX8H

Ghost rider
http://www.megavideo.com/?v=CPH43EDD

Shrek III
http://www.megavideo.com/?v=2AH2GKLG

L'Esorcista - La Genesi
http://www.megavideo.com/?v=CH9FI7KR

Angel
http://www.megavideo.com/?v=FW005DP2

Amici Miei
http://www.megavideo.com/?v=TOJ8FRAY

Amici Miei Atto III
http://www.megavideo.com/?v=G4TKVLWS

Una notte al museo
http://www.megavideo.com/?v=8G13J5IH

Ocean's therteen
http://www.megavideo.com/?v=CNMNME5R

SAW III
http://www.megavideo.com/?v=O4CENR7B

Underworld
http://www.megavideo.com/?v=ZDIUAQTJ
L'ultimo samurai
http://www.megavideo.com/?v=6PGA07N6

A Bug's Life
http://www.megavideo.com/?v=O10E0A4Q

Fluke
http://www.megavideo.com/?v=XJM50EE1

Il mistero dei Templari
http://www.megavideo.com/?v=KBO9KGPU

Indiana Jones e I predatori dell'Arca perduta
http://www.megavideo.com/?v=O476YNJB

Jumanji
http://www.megavideo.com/?v=ZJQJDLJM

Fuori in 60 secondi
http://www.megavideo.com/?v=IX9YTB60

Iron Man
http://www.megavideo.com/?v=CN3L3D4Q

Leon
http://www.megavideo.com/?v=OE16LAGA CD1
http://www.megavideo.com/?v=VERV0RAN CD2

Nome in Codice: Broken Arrow
http://www.megavideo.com/?v=VNLD1HN0

The day after tomorrow - L'alba del giorno dopo
http://www.megavideo.com/?v=D2RM620C

The hunting party
http://www.megavideo.com/?v=3STQUQHH

Ace Ventura - Missione Africa
http://www.megavideo.com/?v=B7MOS4BY

Ace ventura l'acchiappa animali
http://www.megavideo.com/?v=W7HEOXZJ

Ali G Indahouse
http://www.megavideo.com/?v=KV45H6N1

Fatti, strafatti e strafighe
http://www.megavideo.com/?v=BNT4ML39

27 volte in bianco
http://www.megavideo.com/?v=0ZO3MF99

Cruel Intentions -Prima regola non innamorarsi
http://www.megavideo.com/?v=FWHH4D1Y

Four Rooms
http://www.megavideo.com/?v=6YD1CNU2

Il treno per il Darjeeling
http://www.megavideo.com/?v=HUD1ZH6W

Notte brava a Las Vegas
http://www.megavideo.com/?v=IAFHVB81

Slipstream - Nella mente oscura di H.
http://www.megavideo.com/?v=QNJNQ26B

21
http://www.megavideo.com/?v=ANO1KDWC

21 grammi
http://www.megavideo.com/?v=BZU10IFF

Ali
http://www.megavideo.com/?v=9UL828OJ

Alla scoperta di Charlie
http://www.megavideo.com/?v=W0P3RJHQ

Cargo 200
http://www.megavideo.com/?v=JBNYGOKE

Forrest Gump
http://www.megavideo.com/?v=P9IMHMZB

I CENTO PASSI
http://www.megavideo.com/?v=9VJCOCTO

Il Cacciatore Di Aquiloni
http://www.megavideo.com/?v=I38VL7NJ CD1
http://www.megavideo.com/?v=TM8L9I5C CD2

Million Dollar Baby
http://www.megavideo.com/?v=6H07AC02

Onora il padre e la madre
http://www.megavideo.com/?v=JJ56GKG2

Pulp Fiction
http://www.megavideo.com/?v=Z3CBVRSL

Brother
http://www.megavideo.com/?v=OKZJ3IN3

Carlito's way
http://www.megavideo.com/?v=SUM17LXT

Donnie Brasco
http://www.megavideo.com/?v=MIU8LE3F

Il Padrino
http://www.megavideo.com/?v=Z3JGXSWI

Il Padrino parte II
http://www.megavideo.com/?v=2AP310GB

Il Padrino parte III
http://www.megavideo.com/?v=A5JZB0KN

L'ultimo dei Corleonesi
http://www.megavideo.com/?v=7I5WAB5M

Palermo - Milano Sola andata
http://www.megavideo.com/?v=LKCJR720

Scarface
http://www.megavideo.com/?v=LQE8E5GZ CD1
http://www.megavideo.com/?v=R7EG41NN CD2

Apocalypse Now Redux
http://www.megavideo.com/?v=NKBEV5EW

Full metal jacket
http://www.megavideo.com/?v=Z9CS9QQX

Pearl Harbor
http://www.megavideo.com/?v=RPAFM6VY

1408
http://www.megavideo.com/?v=KG33C8C0

Arancia meccanica
http://www.megavideo.com/?v=6FAKVIET

Cloverfield
http://www.megavideo.com/?v=8FX91GAU

I soliti sospetti
http://www.megavideo.com/?v=2PK32ZBO

C'era una volta il West
http://www.megavideo.com/?v=IAE5TUMF

The Fast And Furios 3"Tokio Drift"
http://www.megavideo.com/?v=1U4RJZE7

Babbo Bastardo
http://www.megavideo.com/?v=E59MRL0F

Bee Movie
http://www.megavideo.com/?v=SRQJ6X2D

C'è Posta Per Te
http://www.megavideo.com/?v=BZP0JXBX

Cars: Motori Ruggenti
http://www.megavideo.com/?v=O6UREMCR

Cenerentola e gli 007 nani
http://www.megavideo.com/?v=ORSH1NZJ

Come Tu Mi Vuoi
CD1http://www.megavideo.com/?v=A663PYX6
CD2http://www.megavideo.com/?v=GJ27TIX4

Elizabeth: The Golden Age
http://www.megavideo.com/?v=U4LVNP4T

Gabriel La Furia Degli Angeli
http://www.megavideo.com/?v=5HNRUS5K

Galline In Fuga
http://www.megavideo.com/?v=T400TG0W

Gli Incredibili
http://www.megavideo.com/?v=XQMHZRDP

Hooligans
http://www.megavideo.com/?v=BH2V5L3Q

Ho Voglia Di Te
http://www.megavideo.com/?v=T9VJXQZ4

I Fantastici 4 e Silver Surfer
http://www.megavideo.com/?v=040J8HNY

Il Collezzionista Di Occhi
http://www.megavideo.com/?v=OQB14H48

Il Signore Degli Anelli: La Compagnia Dell'Anello
http://megavideo.com/?v=GLYXKNOI

Il Signore Degli Anelli: Le Due Torri
http://www.megavideo.com/?v=LIYB6V3Z

John Rambo
http://www.megavideo.com/?v=ENJMDI1M

La Leggenda Di Beowulf
CD1http://www.megavideo.com/?v=HM2HKJ3Y
CD2http://www.megavideo.com/?v=1FU44JCE

La Ragazza Del Lago
http://www.megavideo.com/?v=OQXM7BD0

Lezioni Di Cioccolato
http://www.megavideo.com/?v=KZVN7IL4

Lo Squalo
http://www.megavideo.com/?v=3IWW8WPO
Lo Squalo 2
http://www.megavideo.com/?v=4832H1YA
Lo Squalo 3
http://www.megavideo.com/?v=KDR9MW79
Lo Squalo 4-La Vendetta
http://www.megavideo.com/?v=CLFINXZ1

Matrimonio alle Bahamas
http://www.megavideo.com/?v=PJWC0QDH

Melissa P.
http://www.megavideo.com/?v=69ZGK85T

Natale In Crociera
http://www.megavideo.com/?v=SY0SHSCE

Parlami D'Amore
http://www.megavideo.com/?v=JA1G95VT

Pinocchio(con R. Benigni)
http://www.megavideo.com/?v=CIPPAUOO

Resident Evil
http://www.megavideo.com/?v=Z9IS8RRQ
Resident Evil: Apocalypse
http://www.megavideo.com/?v=7DXKUL9A

Scrivilo Sui Muri
http://www.megavideo.com/?v=CFYIAFVZ

Scusa Ma Ti Chiamo Amore
http://www.megavideo.com/?v=061T990Q

Silen Hill
http://www.megavideo.com/?v=8WSYB55G

Spider-man
http://www.megavideo.com/?v=9Y5VVJDC
Spider-man 2
http://www.megavideo.com/?v=WK5K54X2
Spider-man 3
http://www.megavideo.com/?v=88B39ODM

Spongebob-Il Film
http://www.megavideo.com/?v=PBH0RW3D

Step Up 2
http://www.megavideo.com/?v=LQMXPLQ7

The Ring 2
http://www.megavideo.com/?v=HG7B1LOG

Troy
http://www.megavideo.com/?v=1M3S5QOH

Una Notte Al Museo
http://www.megavideo.com/?v=8G13J5IH

X-Men: Conflitto Finale
CD1http://www.megavideo.com/?v=X23EB7KM
CD2http://www.megavideo.com/?v=X5KKK0YF
X-Men: La Leggenda Di Wolwerine
http://www.megavideo.com/?v=QCKSDOTP

Romanzo Criminale
http://www.megavideo.com/?v=5YU43OXP

Kung Fu Panda
http://www.megavideo.com/?v=GS2FTHS6

3Ciento - Chi L'ha Duro...Vince
http://www.megavideo.com/?v=KSMVOW5M

Jackass The Movie
http://www.veoh.com/videos/v4634180wkWYx2tQ

Jackass: Number Two
http://www.megavideo.com/?v=Y0V9OI1U

Human Traffic
http://www.megavideo.com/?v=Y1SU9EHV

The Rocker - Il Batterista Nudo [ITA]
http://www.megavideo.com/?v=MF8RKXFL

Senza Filtro
http://www.megavideo.com/?v=5L8TSHO1

Scary Movie 3
http://www.megavideo.com/?v=7AMR99YT

Shikim te kendshem!

Foto te kompjuterve te dryshem.

Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture

Teknologjia

Picture
Teknologjia është një koncept i gjërë që mirret me aplikimin e njohurive për veglat dhe profesioneve, në funksion të kontrollimit dhe përshtatjes së rrethanave në ambientin jetësor në përputhje me nevojat e tij. Një definicion i saktë për termin "Teknologji", sidoqoftë, nuk ekziston; "teknologjia" mund t'i referohet objekteve materiale që përdoren nga njeriu, siç janë makinat, harduerët ose enët, por mund të përfshijë edhe tema më të gjëra, përfshirë sistemet, metodat e organizimit, dhe teknikat. Ky term mund të aplikohet në përgjithësi ose në kategori specifike si p.sh: "teknologjia e konstruktimit", "teknologjia mjekësore", ose "teknologjinë e përkryer" (state-of-the-art). Aplikimi i teknologjisë nga njerëzimi filloi me shëndrrimin e resurseve natyrale në vegla të thjeshta. Zbulimi i aftësisë të kontrollimit të zjarrit rriti burimet e ushqimit dhe zbulimi i rrotës ndihmoi njerëzit të udhëtonin dhe të kontrollonin ambientin e tyre. Zhvillimet e fundit të teknologjisë, përfshirë "shtypin", telefonin, dhe Internetin, kanë zvogëluar barrierat fizike të komunikimit dhe kanë lejuar njerëzit të komunikojnë në shkallë globale. Sidoqoftë, teknologjia nuk është përdorur vetëm për qëllime paqësore; zhvillimi i armëve me fuqi shkatërruese gjithmonë më të lartë ka ecur përgjatë historisë, nga armët më të thjeshta primitive në armët nukleare . Teknologjia ka ndikuar shoqërinë në mënyra të ndryshme. Në shumë shoqëri, teknologjia ka ndihmuar në zhvillimin e ekonomisë (përfshirë ekonominë globale të ditëve të sotme) dhe ka lejuar rritjen e klasës shoqërëre të lirë (në aspektin e kohës dhe punës). Shumë procese teknologjike lirojnë produkte të padëshirueshme, të njohura si ndotje, dhe zbrazin resurset natyrore, në dëm të Tokës dhe Natyrës. Implementimet e ndryshme të teknologjisë ndikojnë në vlerat e shoqërisë dhe një teknologji e re shpesh shtron pyetje të reja etike. Shembujt përfshijnë rritjen e nocionit "efikasitet" në terme të produktivitetit njerzor, një term që fillimisht ishte aplikuar vetëm për makinat, dhe sfidat e normave tradicionale. Debate filozofike janë ngritur nga përdorimi i teknologjisë në shoqëri, me mosmarrëveshje në çështjen "a i ndihmon teknologjia gjendjes së njeriut apo e përkeqëson atë?". Neo-Ludizmi, anarko-primitivizmi, dhe lëvizje të ngjajshme kritikojnë përhapjen e teknologjisë në botën moderne, duke pretenduar se e dëmton ambientin dhe njerëzit; propozuesit e ideologjive si transhumanizmi dhe tekno-progresivizmi e shohin përparimin teknologjik si të dobishëm për njerëzimin dhe gjendjen e njerut. Në fakt, deri vonë është menduar se zhvillimi i teknologjisë ishte i mundër vetëm për qeniet njerëzore, por studimet e reja tregojnë se primatët e tjerë dhe disa delfinë kanë zhvilluar vegla të thjeshta dhe kanë mësuar t'ia bartin ato gjeneratave të tjera.

DISA TE DHENA  PER INFORMATIK

RAM ( shkurtimi i Random-acces memory - lexo Random-akses memory me kuptimin Kujtesë me hyrje të rastësishme) është kujtesa kryesore e përkohshme e kompjuterit. Në tërsine e kupjuterit kjo kujtesë pasqyronë trurin e vogël të njeriut në të cilin mbahen të dhënat për një kohë të shurtë.

Kujtesa RAM është pikëprerje (udhëkryq) e të gjitha të dhënave, pavarësisht se nga vinë ato (nga kujtesa e përforcuar (hard disc), luajtsit e mediumeve (floppy, CD-player, DVD-player) apo mjetet tjera futëse të të dhënave si tastatiera). Kujtesa RAM në tërësi është një pasqyrim i tavolinës së punës në një punishte, nga e cila organizohet veprimtaria përkatëse.

E rëndësishme është të përmendim se kur kompjuteri fiket, kujtesa RAM zbrazet, pra ikën i gjithë informacioni që ishte në të. Pra, n.q.s jeni duke shkruar një letër dhe … “ikin dritat” , e gjithë puna do të shkojë kot nëse nuk e keni regjistruar atë (ka mënyra e mjete nga memorja RAM në njësitë e disqeve, vetëm n.q.s jepni komandën për regjistrimin e tij në to. N.q.s programi që përdorni për një qëllim ose një tjetër ndërpritet (ose bllokohet) përpara se ta regjistroni atë punë të bërë deri në atë moment, kompjuteri do ta zbrazë kujtesen RAM dhe do ta ri-fillojë atë me ngarkesën e re (programin).


Pc

Kompjuteri personal (ang.: Personal Computer, lexo: Pësënëll Kompjutër ose shkurt PC) është një kompjuter, çmimi, madhësia etj. të të cilit e bëjnë atë të përdorshëm në mënyrë individuale, dhe i cili ka për qëllim të operohet në mënyrë direkte nga një përdorues, pa operatorë kompjuterësh intervenues.

Sot një PC mund të jetë një kompjuter desktop, laptop ose kompjuter tablet. Sistemet operative më të zakonshme janë Microsoft Windows, Mac OS dhe Linux, ndëra mikroprocesorët më të zakonshëm janë CPU-të x86-compatible.


Local Area Network

Local Area Networks (LAN) - rrjetet lokale (fjalë për fjalë rrjete të sipërfaqes lokale), janë rrjete private, të cilat shërbejnë për të ndërlidhur aparatura të rrjetit në një distancë të kufizuar e cila varion nga disa metra brenda një ndërtese deri në disa kilometra brenda një zone të caktuar. LANet dallohen nga rrjetet e tjera (PAN, MAN, WAN) nga madhësia, teknologjia e transmetimit dhe topologjia e përdorur.
Karta grafike

Karta grafike është një nga paisjet kryesore të kompjuterëve modern. Këto karta kanë në brendesi te tyre GPU-ne (Graphic Processing Unit), ky i fundit eshte shume i ngjashem me CPU por ndryshon ne faktin qe eshte i optimizuar ne kryerjen e operacioneve matematike qe jane mese te zakonshme ne manipulimin e grafikeve. Ky optimizim eshte diferenca kryesore midis GPU dhe CPU.

Nje element tjeter i rendesishem i kartes grafike eshte memoria. GPU e perdor memorie per te ruajtur rezultatet e perkohshme qe asaj i duhen per te kryer operacione ne menyre sa me eficente. Kjo memorie mund te perdoret edhe per qellime te tjera si ruajta e imazheve te cilat do te shfaqen se shpejti ne monitor. Sasia dhe tipi i kesaj memorie eshte nje faktor shume i rendesishem.

Karta grafike lidhet me monitorin nepermjet RAMDAC, ky i fundit e kthen sinjalin nga dixhital ne analog, i cili me pas shkon tek monitori, qofte ky CRT apo LCD. Disa karta grafike kane me shume se nje RAMDAC, kjo ben te mundur lidhjen e me shume se nje monitori me skeden grafike.

Duhet permendur fakti se disa nga prodhuesit e kartave grafike kane vene ne dispozicion te perdoruesve karta grafike te cilat ndodhen ne pllake ame(motherboard), keto jane me pak te fuqishme se kartat grafike te jashtme por jane zgjidhja me e mire per pedoruesit me buxhet te ulet si dhe ne rastin e kompjuterave notebook.

Prodhuesit me te rendesishem te kartave grafike ne bote jane
* NVIDIA
* ATI
* INTEL
* VIA

Hard disk

Hard Disk Drive, (lexo: Hard Disk Drajv, shkurt: HDD) është një memorizues magnetik (shpesh ferro-magnetik) i arkivave kompjuterike, i cili i shkruan arkivat binar mbi sipërfaqen e një disku rrotullues.

Hardware
Më parë përcaktonte termi hardware në anglisht copa metali, me të cilat forcoheshin prodhime druri, me qëllim për të rritur cilësine(forcën, përdorimin e jetëgjatësinë) e tyre.

Sot përdoret harduer ndër të tjera për pajisje përbërëse në një Sistem Kompjuterik (Njehsor). Këtu hyjnë të gjithë grupet ndërtuese (procesori, kujtesa kompjuterike, etj.) dhe aparatet rrethuese. Më thjeshtë në harduer hyn çdo gjë që mund të preket. Përkundrazi përcaktohen si softuere programet e të dhënat (që nuk mund të preken).

Në harduer hyjnë:

* Mjetet dhënëse ( Shtypësi [printer], Ekrani, Rrezatuesi [Beamer], Zëforcuesi [altoparlanti]…)
* Mjetet futëse ( Tastiere, Mi, Kërraba [Joystick]…)
* Mjetet ruajtëse (Disk, Kujtesë rrufe, pajisjet CD-ROM disk, DVD disk, Zip disk, Jaz disk…)
* Kartat shtesë ( shtuese ) ( Karta Pamore[grafikes], Karta e Zërit, Karta Rrjetit, TV-karta, ISDN-Karta, USB-Karta…)
* Mjetet lexuese (lloje të ndryshme Scaner ose Kërkues ) dhe
* Pjesa themelore e ndërtimit të njehsorit ( kompjuterit ) siç është pllakëza amë (anglisht quhet edhe: mother- apo main-board), Çipi, Procesori dhe Kujtesa kompjuterike.

BIOS

BIOS është shkurtesë që del nga fjalët Basic Input/Output System e që ësht e njohur edhe gabimisht si Basic Integrated Operating System i referohet kodit të krijuar nga IBM e që është kompatibil për kompjuterin në ndezje (start) të tijë. Funksioni primarë i BIOS-it është që të përgatis aparatin që programet e tjera kompjuterike të ruajtura në formate dhe media të ndryshme si në hard disk, disketë, CD, DVD etj. të mundë të lexohen, ekzekutohen ose të kontrollojnë kompjuterin. Ky proces është i njohur si rinisje (ang.:Booting , shqiptimi:buting.).

Termi për herë të parë u paraqit në sistemin operativ CP/M për të përshkruar pjesë të CP/M gjat kohës së rinisjes. Shumica e verzioneve të DOS-it kan skedë emëruar si “IBMBIO.COM” ose “IO.SYS” që janë analoge me diskun CP/M njohur si BIOS.

BIOS-i ka fillimisht 3 funksione të rëndësishme:

* Të zbatoj disa teste dianjostike, për të kontrolluar gjëndjen e funksionimit të hardware-it dhe ti senjalizojë gabime të pritëshme, me një kodë sonor (beep code);
* Të lokalizojë sistemin operativë dhe ta karikojë në RAM;
* Të furnizojë një pamje software për futjen në periferikat dhe në hardwarin e PC-s.

Për ti rregulluar disa parametra në BIOS menjëher gjat ndezjes të kompjuterit shtypim tastën “del” apo F2 apo ndonjë kombinacion tjetër sipas produktorit i kompjuterit.


Baza e te dhenave

Bazat e të dhënave informatike janë programe të cilat shërbejnë për të mbajtur, ruajtur dhe përdorur lehtësisht të dhëna dhe dokumente të ndryshme. Bazat e të dhënave janë të ndërtuara në formën e një matrice ku kolonat përmbajnë tipin elementeve përbërëse të informacionit kurse rreshtat përmbajnë vetë informacionet.

Për shembull:

Nr | Emri | Mbiemri | Mosha | Vendlindja

1. | Agron | Bardhi | 27 | Shkodër 2. | Ilir | Bardhi | 32 | Tiranë

etj.

Për të futur dhe këshilluar të dhënat, bazat e të dhënave përdorin një gjuhë që quhet SQL. Bazat e të dhënave janë të shumta, mund të përmendim këtu Mysql, Oracle, Pgsql etj.